Varné dosky sú v kuchyni ako doma. Nečudo, právom tam patria. Čo všetko by ste mali zvážiť pri ich výbere a prečo je dobré siahnuť po plynových varných doskách?

Faktory, na ktoré treba pamätať
Pri výbere varnej dosky je potrebné zvážiť viacero momentov. Poďme si o nich povedať niečo bližšie:
- Používate v kuchyni plyn alebo elektriku? Aj od toho sa bude váš výber odvíjať.
- Aký počet horákov je pre vás ideálny? Ak budete variť ako v závodnej jedálni, vyberte dosku so šiestimi horákmi, ak len občas, postačí menší počet ako štyri. No práve štyri horáky sú zlatou strednou cestou, ktorú ponúka aj varná doska Electrolux.
- Vyžadujete horáky otvorené alebo uzavreté? Otvorené, vďaka lepšiemu prístupu kyslíka, poskytujú lepší proces horenia, v prospech uzavretých plôch hovorí najmä ich veľmi jednoduchá údržba (ale zase je tu väčšie riziko, že sa poškriabu, zlomia alebo prasknú).
- Aký chcete povrch dosky – hladký alebo s ovládacími spínačmi? Prvý prípad je veľmi trendový a praktický (ľahšie sa čistí, dodáva moderný vzhľad), zatiaľ čo druhá možnosť je prosto a jasne klasikou.
Plynové varné dosky
Na trhu nájdete tri druhy varných dosiek – plynové, sklokeramické a indukčné. Všetky majú svoje „pre“ aj „proti“ a je len na vás, ktorý pomer vám bude pasovať viac. Popri sklokeramike a indukcii je však plynová varná doska trošku opomínaným momentom, čo je škoda. Aj ony totiž prinášajú niektoré fajn pozitíva, ktoré v mnohom prebijú to málo negatívneho:
+ povrchová úprava v prevedení smalt, sklo, liatina, nehrdzavejúca oceľ
+ dobrá vizuálna kontrola zvyšovania/znižovania plameňa
+ na niektorých plynových doskách s viac ako štyrmi horákmi (ktoré sú navyše podlhovasté) sa dá grilovať
+ niektoré plynové dosky je možné napájať fľaškami s LPG
– ak je plynová doska vybavená liatinovou mriežkou, počítajte s jej vyššou váhou a horším čistením
– horšie sa čistia tiež nerezové a sklenené povrch
Text: PR